Overzicht 2016

19 – 12 – 2016: Factsheet D66/GroenLinks Ridderkerk

factsheet-ridderkerk

Voor D66/GroenLinks in de Ridderkerkse gemeenteraad ontwierp in een infographic/factsheet met daarin een overzicht van de resultaten van de afgelopen twee jaar. Beeldtaal als compacte en overzichtelijke bron van informatie. Zie de volledige infographic hier.

naar boven

18 – 12 – 2016: Lachen in de schilderkunst

honthorst

Valt er iets te lachen in de beeldende kunst? Een echte, volle lach? Hoe zit het daar mee? Toegegeven, om de beeldende kunst zelf viel (en valt) soms best wel wat te lachen. Die riep in het verleden nog wel eens besmuikt gegniffel of honend en denigrerend geproest op.
Maar hoe zit het met de lach in de kunst zelf? Kan er eigenlijk wel een lachje af op het canvas? Loop in gedachten de kunstgeschiedenis eens na.
Voor Sargasso schreef ik voor de rubriek ‘Kunst op Zondag’ een artikel over de lach in de schilderkunst.

15 – 12 – 2016: Affiche Meer Herrie? Nee Bedankt!

meer-herrie-nee-bedankt

Rotterdam Airport wil meer gaan vliegen. Vooral laat in de avond en vroeg in de ochtend.
Daarmee wil het vliegveld in 2025 bijna twee keer zoveel vluchten toelaten als nu.
In 2017 neemt de regering een besluit hierover.
Niet iedereen is hier enthousiast over.
Voor tegenstanders ontwierp ik een affiche met de leus: Meer Herrie? Nee Bedankt!
Klik hier voor het complete affiche.

naar boven

05 – 11 – 2016: Zwerfafval: hufterboetes en de statiegelddiscussie

zwerfafval

Zwerfafval roept veel ergernis op. Daarom moet Rotterdam ‘Singapore aan de Maas’ worden als het aan coalitiepartner Leefbaar Rotterdam ligt. Maar werkt dat wel? Boetes hebben alleen effect als er handhaving is en dat kost geld en menskracht. En ja, dan weet je het wel. Daarnaast: is statiegeld niet gewoon veel effectiever? Maar dat willen fabrikanten nu juist weer niet. Lees op Sargasso.nl meer over de niet aflatende discussie en de bijdrage van de frisdrank- en verpakkingsindustrie.

04 – 11 – 2016: Ivo Rodermans over #zwerfie

In plaats van zich te ergeren over de rommel op straat, bedacht Ivo Rodermans, dat het beter is die ergernis om te zetten in positieve actie. Sindsdien begon hij zwerfvuil te gaan rapen. Daarmee maakt hij deel uit van een steeds breder wordende beweging: #zwerfie.
Lees er meer over in de nieuwsbrief van De Stad Uit.

20 – 10 – 2016: Europa en de culturele dimensies van Hofstede (3)

hofstede-3

Laatste deel van een drieluik over Europa en de psychologie van de culturele dimensie. De vraag is nu hoe gelukkig Europeanen zijn en in hoeverre dit verschilt per regio of religie. Wat is er trouwens waar van de gedachte dat gelukkige mensen ook een hogere levensverwachting hebben? Met andere woorden: hoeveel draagt geluk bij aan gezondheid? Of is het (ook hier) vooral een kwestie van economie?
Lees het op PsyBlog.

17 – 10 – 2016: De vlucht vooruit: op naar Mars

mars

Ergens in de jaren 2030 gaan we mensen naar Mars brengen. Je bent wel een maand of zeven onderweg, maar mag aannemen dat er tijdens de reis voor vertier en afwisseling gezorgd wordt. Eenmaal aangekomen ben je er nog niet, want aangezien er nauwelijks sprake is van een atmosfeer kan de temperatuur ’s nachts tot wel tot min 100 graden Celsius zakken. Niet zómaar een minpuntje dus.
Zo is er nog wel het één en ander wat een verblijf minder aangenaam maakt, maar – dat is het goede nieuws – daar kunnen we iets aan doen. Lees op Sargasso.nl verder hoe en wat.

naar boven

05 – 10 – 2016: Europa en de culturele dimensies van Hostede (2)

a-religie-1000px

Wat hebben geloof, geld en genot met elkaar te maken? En hoe kunnen we dit rijmen met de culturele dimensies van Geert Hofstede? In het tweede deel van dit drieluik ga ik in op de vraag in hoeverre toegevendheid en protestantse ethiek zich laten rijmen. Is het inderdaad zo dat het protestantisme hard werken combineerde met een afkeer van genieten, zoals de socioloog Max Weber beweerde of ligt het in de alledaagse praktijk toch iets genuanceerder? Immers, landen met een protestantse meerderheid blijken veel hedonistischer dan oosters orthodoxen of roomskatholieken.
Te lezen op PsyBlogNL.

20 – 09 – 2016: TiSA – de bijl aan de wortel van de democratie?

TTIP staat onder druk. Verschillende Europese regeringen hebben aangegeven geen heil te zien in het handelsverdrag tussen de EU en de VS. Goed nieuws voor de tegenstanders? Misschien, maar het zou ook een pyrrhusoverwinning kunnen zijn. Er is namelijk in de luwte van TTIP nog een ander handelsverdrag in de maak: Trade in Services Agreement, oftewel TiSA.
Wat is TiSA, wat beoogt het en wat heeft dat voor gevolgen voor de burgers in de betrokken landen? Over deze vragen gaat het opiniestuk dat ik schreef voor Sargasso.nl

16 – 09 – 2016: Europa en de culturele dimensies van Hofstede (1)

hofstede-1

Delen we van Reykjavik tot Moskou en van Narvik tot Malta gezamenlijke – typisch Europese – waarden? De Europese Unie doet alsof, maar straalt vooral verdeeldheid uit. Bovendien zien veel Europese burgers de EU als een neoliberaal, economisch instrument ter meerdere eer en glorie van het internationale bedrijfsleven.Historisch én psychologisch gezien is het continent Europa bovendien nooit een geopolitieke en culturele eenheid geweest.
In een serie artikelen onderzoek ik het begrip nationale identiteit aan de hand van de culturele dimensies die organisatiepsycholoog Geert Hofstede heeft opgesteld.
Te lezen op PsyBlogNL – Hét Nederlandse Weblog over Psychologie!

naar boven

09 – 09 – 2016: 9/11 en de flitslichthypothese – feit of fictie?

9-11

Het is 11 september precies vijftien jaar geleden dat twee vliegtuigen de torens van het World Trade Centre in New York binnenvlogen. Dat vormde het begin van een bewogen decennium. De gebeurtenissen van die dag hadden verstrekkende geopolitieke gevolgen. Maar ook op individueel niveau was er sprake van een diepgaande psychologische impact.
Weet u nog waar u was en wat u deed, toen u het eerste bericht hoorde?
Het kan dat u een flitslichtherinnering aan de gebeurtenissen bewaart. Kenmerkend daarvoor is een levendige herinnering aan de omstandigheden waaronder men hoort over een ingrijpende, schokkende, emotionele en onverwachte gebeurtenis.
Lees het hele artikel op PsyBlogNL – Hét Nederlandse Weblog over Psychologie!

09 – 09 – 2016: Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan groene verbindingen

Ter compensatie van de aanleg van de Maasvlakte wordt de natuur aan de Rotterdamse noordrand gestimuleerd. 400 ha aaneengesloten groen, agrarisch, kleur- en natuurrijk gebied moet hier ontstaan. Maar dat gaat niet zomaar. Maurice Kruk is daar als stadsboswachter samen met een groot aantal vrijwilligers sinds een jaar mee bezig. Ik had een gesprek met hem over zijn werk en het belang van groene verbindingen.
Lees het in de nieuwsbrief van De Stad Uit.

naar boven

06 -06 -2016: In gesprek met Wijbrand Boon

wijbrand

Wijbrand Boon, markant inwoner van Schiedam en tot voor kort raadslid voor GroenLinks, gaat verhuizen naar Creil. Creil? Ja, een plaatsje met ongeveer 1650 inwoners langs de dijk tussen Urk en Lemmer.
Reden voor een interview over zijn Schiedamse jaren, zijn betrokkenheid bij kunst en cultuur, onderwijs en mensen ‘die het net even minder getroffen hebben dan ik’.
Te lezen op de website van GroenLinks Schiedam.

20 – 04 – 2016: Verhalen uit Annie’s Eetclub

annies eetclub

Onder de titel ‘Verhalen uit Annie’s Eetclub’ heb ik samen met Ton van Erven een boekje van 66 pagina’s geschreven over de gasten van de eetclub van de Stichting Annie Verdoold.
De eetclub is in 2007 door Annie Verdoold opgericht en zij brengt twee keer per week een flinke groep ouderen en in eenzaamheid verkerende mensen met elkaar in contact. Samen met haar vrijwilligers brengt Annie gezelligheid in hun leven en zorgt zij voor een sociaal netwerk. Het boekje schetst een beeld van de eetclub en richt de aandacht vooral op de gasten. Zij komen uitgebreid aan het woord over hun leven, hun band met Spangen en Rotterdam-West en de eetclub.
Het boekje is hier als pdf te downloaden.

Iets voor uw bedrijf of organisatie?
Een boekje waarin u uw bedrijf of organisatie in het zonnetje zet, uw medewerkers voorstelt en uw diensten of producten presenteert? Leuk als relatie- of promotiegeschenk en veel persoonlijker dan een stukje op een website. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden: txtpro@kpnmail.nl

13 – 04 – 2016: De kunst van het vallen

kunst van het vallen

Wat hebben een mislukte reclamecampagne in het Midden-Oosten voor een wasmiddel en Pieter Bruegel de Oudere met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niets. Totdat het gaat over de leesrichting en de manier waarop we de wereld bekijken. Dat wij lezen van links naar rechts en mensen in het Midden-Oosten omgekeerd, blijkt verstrekkende gevolgen te hebben voor de manier waarop afbeeldingen bekijken en begrijpen.
Het volledige artikel is te lezen op PSYblog.

21 – 03 – 2016: Burgerinitiatief Havendijk

havendijk_schiedam

De gemeente Schiedam wil de actieve participatie van de bewoners bevorderen. Kernbegrippen zijn: open, transparant en communicatief. Mooie woorden en daar bestaat zelfs een ‘toolkit’ voor. Maar hoe gaat het met de burgerparticipatie in de Schiedamse praktijk? Hoe zet je als burger een goed participatieproject op?
Voor antwoorden op deze en andere vragen sprak ik met twee initiatiefnemers. Hun doel: minder (liefst geen) vrachtverkeer over de Havendijk.
Het volledige artikel staat hier.

naar boven

18 – 03 – 2016: Wildplukken met de bosbaas

Voor de 1e editie van de nieuwsbrief van ‘Lekker Groen Nieuws’ (voorheen ‘De Groene Loper’) schreef ik (als redacteur ‘eco-nieuws’) een stukje over Edwin Cornelissen: ‘Wildplukken met de Bosbaas’. Lees hier de nieuwsbrief.

04 – 03 – 2016: ‘Daar herken ik mij niet in’

Wie zegt zich ergens niet in te herkennen bedoelt daarmee, dat de feiten niet bevallen.
Minister Schultz van het Ministerie van I & M is zo iemand. Voor de website Sargasso
schreef ik een column over dit ‘zondagskind in politiek wonderland’.
De volledige tekst vindt u hier.

naar boven

25 – 02 – 2016: In gesprek met oud GL-wethouder Johan Grijzen

johan grijzen

Voor GroenLinks Schiedam interviewde ik Johan Grijzen, oud GroenLinks wethouder in die stad. We hebben het over vrijwilligerswerk, betrokkenheid, beloftes en de vraag wat we aanmoeten met het begrip participatiemaatschappij. Is het vooral een middel om draconische bezuinigingen in het sociale domein door te voeren en de kosten daarvan af te schuiven op de burgers?
Lees het volledige interview hier.

20 – 02 – 2016: Logo Stichting Annie Verdoold

logo annie

Voor de Stichting Annie Verdoold ontwierp ik een nieuw logo voor de website. De stichting beoogt Rotterdamse ouderen en eenzamen uit hun isolement te halen, door hen op maandag en woensdag in Spangen tegen een kleine vergoeding een gezonde maaltijd aan te bieden. Maar belangrijker nog dan de maaltijden zijn de gezelligheid en de sociale contacten.

naar boven

©2016 Willem Visser / ontwerp: TXTPRO*nl

541aa3ae-22f4-4ed9-bfd4-35cb8d8633b6 e943ecc8-5be2-4768-a17e-1b829b908afe 7b24d431-b33f-4266-8e00-6ec431907477

Advertenties