Blogberichten

14 april 2018

DE BRON VAN DE ROTTE

groene hart

Wie Rotterdam zegt, kan niet om de Rotte heen.
Toegegeven; vergeleken met de Nieuwe Maas die de stad met ruw machogedrag in tweeën splijt, is het maar een bescheiden watertje. Waar de rivier bij Hillegersberg de stad instroomt en daarna tussen Crooswijk en het Oude Noorden vastberaden koers zet naar het stadshart, lijkt het nog ergens op. Daar drukt het met brede schouders de stadsdelen uiteen.
Maar zodra de rivier het Rotterdamse centrum bereikt wordt het water getemd en in strakke banen geleid. Daar loopt het anoniem, bescheiden en roemloos leeg tussen nieuw- en wederopbouw. De Rotte verdwijnt simpelweg onder wegen en pleinen en mondt ongezien uit in de Leuvehaven.
Dat is het eindpunt, maar waar komt de Rotte eigenlijk vandaan?
Lees verder


7 februari 2018

DE JONGENS VAN TAO

Lao-Zi-oude-heerser-Chinese-wijze.031

‘Jongens waren we, maar aardige jongens…’
Bij het kijken naar de vierde aflevering van ‘Door het hart van China’ van Ruben Terlou, schoot ineens dit zinnetje van Nescio door mijn hoofd. Ik keek naar een paar Chinese adolescenten die zich op een berg in een tamelijk mistroostige en nogal vochtige omgeving hadden teruggetrokken in een vervallen huisje. Ze zochten ‘het rechte pad’, of ‘de juiste weg’; zeg maar Tao.
Lees verder

naar boven30 december 2017

LITERATUUR EN HET GROTE VERGETEN

amnesia in litteris

Tussen 30 december 1996 en 22 augustus 2000 las ik 189 romans en verhalenbundels. Dat komt neer op één boek per week. Ik weet dit, omdat ik in die periode een soort ‘lezersdagboek’ bijhield. Ik maakte daarin een ultrakorte schets van het verhaal, met de belangrijkste personages en de tijd waarin en de plaats waar alles zich afspeelde.
Lees verder


19 december 2017

HET ONBETROUWBARE GEHEUGEN

clark

Is ons geheugen een betrouwbare partner? In het alledaagse gebruik lijkt het er wel op. We herkennen moeiteloos iedere keer weer het gezicht van onze partner en van onze vrienden, buren en collega’s en bij de meesten weten we ook meteen de juiste naam te noemen.
Lees verder


25 november 2017

LEZEN EN CONTEXT

Neem het onderstaande:

wassen 5

We zien zonder probleem dat de tekens in het midden in het ene geval een dubbele S voorstellen en in het andere een dubbele 5. Kwestie van context.
Vanzelfsprekend nietwaar?
Of toch niet?
Want leg dit maar eens uit aan een kind dat net leert lezen.
Lees verder


10 oktober 2017

ODE AAN DE NIEUWE MAAS

havengezichtacryl op papier / 29 x 16 cm 2000
Willem Visser – Gezicht op de Nieuwe Maas / acryl op papier / 29 x 16 cm / 2000

In de tijd dat mijn dochter nog op de basisschool zat, gingen we iedere zomer samen midgetgolfen in het park dat bij gebrek aan een echte naam simpelweg ‘Het Park’ heet. Die dag sloten we traditioneel af met een bezoek aan de Euromast. Op 107 meter hoogte lag Rotterdam dan aan onze voeten. Misschien dat het daarom voelde als bevond zich hier de navel van de wereld. Het Park ligt immers op een kruispunt van verbindingen; van hot naar her over land en water.
Lees verder

naar boven


4 augustus 2017

BETOETERD: toeteren voor de moderne mens

betoeterd

Claxonneert u wel eens terwijl dat niet mag of nodig is?
In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat: ‘Bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar.’ Gebruik om andere redenen zoals om de aandacht te trekken van iemand, die de doorgang verspert of bij wijze van communicatie: een begroeting of als emotionele uiting is strafbaar.
Wie dat toch doet, kan een boete krijgen van € 90,-
Niet dat de kans daarop erg groot is.
Het lijkt geen prioriteit te hebben bij de politie.
Lees verder


16 juli 2017

KLEUR EN TAAL

Wie aan kleur denkt, denkt meestal niet direct aan taal.
Het woord ‘rood’ roept zelf allerlei associaties op, denk maar aan liefde, hartstocht, bloed, rozen, Ferrari en wat al niet meer. Maar als we iets roods zien, gebeurt niet het omgekeerde: voor ons (geestes)oog verschijnen niet automatisch de letters R-O-O-D.

Psychologen van de Universiteit Leuven doen al enkele jaren onderzoek naar ‘semantische associatieve netwerken’ onder de noemerDutch Word Associations.
Semantiek is de wetenschap van de bouwstenen van natuurlijke talen.
Simpel gesteld: een bepaald woord roept andere woorden op. Al die woorden vormen een netwerk rond dat kernbegrip. Sommige woorden zal men vaker noemen dan andere. Dat zegt dan iets over de kracht van de associatie.
Lees verder


02 juni 2017

FUN MET DE RED BULL-BOYS

Afgelopen dinsdag meende de NOS ons deelgenoot te moeten maken van een filmpje van Red Bull. Hierin zit Max Verstappen van het Formule1-team van Red Bull gezellig in z’n uppie voor zijn Red Bull-caravan een worstje te barbecueën in de Oostenrijkse Alpen. Maar kijk, wie komt daar aan met een caravan? Daniel Ricciardo, zijn teamgenoot!
Laat dit aandoenlijke tafereel zich nu toevallig net bij de Red Bull-Ring afspelen, het Formule1-circuit van Oostenrijk!
Lees verder


03 mei 2017

HET GEWICHT VAN DE ZIEL

gewicht van de ziel

In het begin van de 20ste eeuw zocht de Amerikaanse arts Duncan MacDougall naar het gewicht van de ziel. Ja, u leest het goed: het gewicht van de ziel. Daar zat natuurlijk nog een andere agenda achter: indien het gewicht van de ziel vastgesteld kon worden, betekende dat ook dat indirect het bestaan van God een stuk aannemelijker was.
Lees verder

naar boven

©2018 Willem Visser / ontwerp: TXTPRO*nl

541aa3ae-22f4-4ed9-bfd4-35cb8d8633b6 e943ecc8-5be2-4768-a17e-1b829b908afe 7b24d431-b33f-4266-8e00-6ec431907477

Advertenties