DE JONGENS VAN TAO

Lao-Zi-oude-heerser-Chinese-wijze.031

‘Jongens waren we, maar aardige jongens…’
Bij het kijken naar de vierde aflevering van ‘Door het hart van China’ van Ruben Terlou, schoot ineens dit zinnetje van Nescio door mijn hoofd. Ik keek naar een paar Chinese adolescenten die zich op een berg in een tamelijk mistroostige en nogal vochtige omgeving hadden teruggetrokken in een vervallen huisje. Ze zochten ‘het rechte pad’, of ‘de juiste weg’; zeg maar Tao.

Ze mediteerden wat, dronken sloten thee weg en lazen eeuwenoude geschriften stuk. Het waren ongetwijfeld aardige jongens. Gevoelige jongens bovendien. Dat was vooral de reden dat ze daar op die berg in de mist zaten. Ze hadden namelijk moeite met de Chinese maatschappij en de druk die deze legt op haar leden. Het zoeken naar wijsheid en ‘het rechte pad’ leek een welkom excuus om een terugtrekkende beweging uit die maatschappij te maken.

Op Wikipedia lees ik: ‘Men kan tao alleen bij benadering leren begrijpen.’
Dat klinkt niet echt veelbelovend als je van klare taal houdt en behoefte hebt aan duidelijke antwoorden op complexe levensvragen. Op een website met als core business spirituele teksten lees ik zelfs: ‘De essentie van tao is dat het niet uitgedrukt kan worden. Als men denkt het wel te kunnen uitdrukken, dan is het niet tao.’
Leuker kunnen we het niet maken.
Ook niet makkelijker.
Wel ondoorgrondelijker.
Hoewel…
Hoe kun je zo stellig zijn over iets waar niets met zekerheid over te zeggen valt?
Misschien ligt hierin de kern van alle mysticisme: het lijkt alsof we met iets heel bijzonders te maken hebben, maar als we beter kijken zien we alleen een ezel die een wortel aan een stok achterna loopt.

De overlevering wil dat de Chinese filosoof Lao Tze de wijsheden die wij nu de ‘Daodejing’ (of ‘Tao Te Ching’) noemen in de zesde eeuw voor Christus heeft geschreven of verzameld.
We lezen daarin dingen als ‘Wie geen vertrouwen in anderen stelt, zal ook nimmer het vertrouwen van anderen winnen’ of ‘Het nut van een pot komt voort uit zijn leegheid.’
Dit klinkt als de taal van management- en zelfhulpboeken.
Wijsheid pasklaar voor Delfts blauwe tegeltjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s